Tradizioni


La Sagra dell'agone


Ultradecennale, la Sagra dell'agone si tiene a Germignaga al parco Boschetto l'ultima domenica di giugno. Chiamata anche Sagra del Pescatore, originariamente si svolgeva il 29 giugno, giorno di SS. Pietro e Paolo. Già nel XVI° secolo, la pesca dell'agone rappresentava per Germignaga una delle principali risorse economiche grazie alla grande abbondanza di questo pesce nelle acque prospicienti del nostro paese.

La ricetta in dialetto dell'agone in carpione

"Se ciappa i so agon par ul cuin con duu dit, vun a vun, pian pianin, se infarinen sù ben, de sora on piatt, se scurlissen e se pucien in dul latt con riguard, de nò toeugh e dent a rostì in de l'òli ben bujent. No van tucaa fin che in croccantei e fan coeus pòch a la volta vegnen mei. Quand in còtt, tirai giò, ma con manera, per mettei drizz in d'ona insalatera. Intanta a peu tostà, in tri bun cugiaa d'òli fin, do fes d'ai, ma ben doraa, giuntagh dòò foeui de savia, un cicinin de scigòla, del pever del masnin, salai, mettegh un tazzin de asee e fall buj: des minut (in pu che assee...), infin poeu, giuntagh dent un bel cugiaa d'erborinn fresch del verd e ben ridaa e insci, bujent, voial sora i agon,. Se mangen frecc. Stan lì e in sempre bon."